Internetloge

Welkom bij de virtuele Internetloge Plato La Liberté, onderdeel van de Nederlandse Grootloge der Gemengde Vrijmetselarij NGGV. Wij zijn de eerste Nederlandstalige loge die deels werkt via internet. We verwelkomen alle Nederlandstalige leden van gerenommeerde maçonnieke organisaties, waar ze zich ook bevinden. 

Het doel van internetloge Plato La Liberté is om voor Nederlandstalige Zusters en Broeders van alle gerenommeerde maçonnieke organisaties in Nederland en daarbuiten, de mogelijkheid te creëren om op laagdrempelige wijze en zonder reis-perikelen in het Nederlands te arbeiden met andere vrijmetselaren. Dit naast hun gewone maçonnieke arbeid in de eigen loge, of soms in plaats daarvan. Bijvoorbeeld wanneer ziekte of reisafstanden, zoals vanwege verblijf in het buitenland, fysieke arbeid in een Nederlands logegebouw belemmeren.

Wij combineren arbeid via ZOOM met fysieke arbeid. Ongeveer 5 maal per jaar komen we virtueel bij elkaar via ZOOM. Deze digitale bijeenkomsten, meestal een lezing gevolgd door een comparitie, kennen een aangepast rituaal in de 1°, afgeleid van de Franse Rite Moderne. Soms zijn deze ZOOM-bijeenkomsten ook open voor niet-vrijmetselaren. Dan wordt een zeer beperkt rituaal gebruikt.

Leden van de internetloge kunnen visiteren bij de fysieke bijeenkomsten in de logegebouwen in Den Haag en Delft, onder auspiciën van respectievelijk Loge Plato en Loge La Liberté. Loge Plato werd opgericht op 28 april 1972, Loge La Liberté op 23 oktober 2011. Beide Loges werken nauw samen en gebruiken een meer humanistisch, niet-religieus rituaal uit de Franse traditie, de Rite Moderne. De fysieke bijeenkomsten betreffen de vieringen in de 1° van de jaaropening en -sluiting, de zonnewendes en equinoxen alsook formele zittingen rond Inwijding, Bevordering en Verheffing. 

Benieuwd of Vrijmetselarij iets voor u is? Of geïnteresseerd in af en toe dan wel regelmatig bij ons aanschuiven, fysiek of via ZOOM, als vrijmetselaar of niet-vrijmetselaar? Bekijk onze website voor aanvullende informatie, en neem vrijblijvend contact op via secretaris@loge-plato.nl.