Viering Winterzonnewende

Het is in de Vrijmetselarij gebruikelijk dat de langste en kortste dag van het jaar op 21 juni respectievelijk 21 december worden gevierd. In de traditionele, christelijk geïnspireerde vrijmetselarij, werkend volgens de Schotse of Engelse Ritus, zijn dat achtereenvolgens de vieringen van het Zomer Sint Jan (Johannes de Doper) en het Winter Sint Jan (Johannes de Evangelist). In de meer humanistische vrijmetselarij, werkend volgens de Franse Rite Moderne, worden rond die data de Zomer- en Winterzonnewendes gevierd. 

Vaak wordt ook aandacht gegeven aan de Lente- en Herfstequinoxen, de datum rond 21 maart en 21 september waarop dag en nacht even lang zijn omdat de zon dan precies boven de evenaar staat. 

Deze video is de bijdrage van de zusterloges La Liberté Delft en Plato Den Haag aan de viering 2020 van de Zonnewende door de Nederlandse Grootloge der Gemengde Vrijmetselarij NGGV www.nggv.nl, waarvan beide Loges lid zijn. 

Omdat onze loges werken volgens de meer humanistische Franse Rite Moderne wordt aandacht besteed aan de astronomie, met een vleugje astrologie. De sterrenhemel was op 21 december 2020 uitzonderlijk vanwege de conjunctie (samenstand) van de planeten Jupiter en Saturnus. Een zo nauwe samenstand vond voor het laatst ongeveer 800 jaar geleden plaats.