De Lente-equinox - moment van vernieuwing

Trouw aan de traditie, vieren veel Vrijmetselaren ieder jaar het maçonnieke nieuwjaar rond het moment van de Lente-equinox. Dit jaar was de Lente-equinox op woensdag 20 maart om 4.07 uur. Wij vierden de Lente-equinox samen met Loge Plato op zondagmiddag 24 maart j.l. Maar wat is het eigenlijk precies, Lente-equinox, en wat kun je er mee?

Tijdens het moment van de Lente-equinox staat de as van de aarde loodrecht op de baan om de zon. Daardoor zijn dag en nacht, licht en duisternis overal ter wereld in evenwicht. We laten de donkere Winterzonnewende van december achter ons en gaan op weg naar de langste dag. Die van de Zomerzonnewende in juni, waarop het licht maximaal is. Na de Zomerzonnewende neemt de zon weer in sterkte af om bij de Herfst-equinox, in september, weer in evenwicht te zijn en daarna verder af te nemen.

Deze voortdurende cyclus van beginnen, groeien, excelleren, afnemen, sterven en opnieuw beginnen is kenmerkend voor het leven in de natuur op aarde, en ook voor veel mensenlevens. Ook daar is er een afwisseling van vernieuwing, groei en succes, gevolgd door perioden van stagnatie, afname en mislukking. Waarna zich weer nieuwe kansen voordoen.

Het is belangrijk je bewust te zijn van deze cyclus. Elke periode, ook de minder lichte, kan leiden tot meer inzicht in jezelf en een beter beeld van je goede en nog te verbeteren kanten. Elke fase is nuttig. En de cyclus geeft de mogelijkheid om het een volgende keer anders en bij voorkeur beter te doen.

Daarmee is de viering van de zonnecyclus in de vrijmetselarij een van de vele mogelijkheden om, samen met je broeders en zusters, bewuster te leven en steeds te verbeteren. Want alleen jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven, op jou komt het aan!

Geïnteresseerd in meedoen? Meld je vrijblijvend aan via een mailtje. Contact verzekerd.